Spomenik Miguelu de Servantesu u Grčkoj?!

Veliki španski pisac u malom grčkom mestu Nafpaktos - otkud to?
Nafpaktos je gradić na severnoj obali Patraskog zaliva, nautičarima poznat po maloj luci smeštenoj u okviru slikovite srednjovekovne tvrđave. U srednjem veku grad je bio deo Mletačke republike i nosio je ime Lepanto. 
U to doba, tačnije u 16. veku, Osmansko carstvo je bilo u punom zamahu svoje moći i nastojalo je da što dalje prodre na Zapad, u Evropu. Svesna te opasnosti, Evropa je vođena papom Pijem V, osnovala Svetu ligu u čiji sastav su ušle sredozemne pomorske države: Španija, Venecija, Đenova, Malta kao i vojvodstva Parme, Toskane, Savoje i Urbine. Zadatak Lige je bio da se ujedinjenim snagama suprotstavi prodoru sa istoka i odbrani hrišćanska Evropa. 
Nepunih pet meseci od osnivanja pomorske snage Svete lige su se 7. oktobra 1571. godine sukobile sa Otomanskom flotom u Patraskom zalivu, ispred današnjeg Nafpaktosa, ondašnjeg Lepanta. U bici su poražene Otomanske snage i, kako će se to kasnije pokazati, zauvek zaustavljen njihov prodor ka zapadnom Sredozemlju. Istoriografija beleži ovu bitku kao bitku kod Lepanta i smatra se jednim od najznačjnijih pomorskih okršaja u Sredozemnom moru. 
U sastavu španskih pomorskih snaga našao se i 23-godišnji Migel de Servantes. Iako je u vreme bitke bio oboren teškom groznicom, odbio je da bude pošteđen i junački je ušao u okršaj. U bici je bio ranjen sa tri kuršuma, sa dva u predelu grudi i jednim u levu ruku. Rane na grudima je uspeo da zaceli ali se rana na levoj ruci zakomplikovala i ruka mu je bila amputirana. Kasnije, kao potvrđeni literata, znao je da kaže da je u bici kod Lepanta žrtvovao levu ruku zarad desne, jasno aludirajući na svoj književni rad.
U znak sećanja na ovu bitku i njegovo učešće, u današnjem Nafpaktosu, unutar zidina tvrđave, podignut je spomenik Miguelu de Servantesu.

U zaleđu spomenika, na zidovima tvrđave, nalaze se i memorijalne ploče zahvalnosti učesnicima bitke iz mnogih katoličkih delova tadašnje Evrope. Među njima su i spomen ploče koje su postavile Slovenija i Hrvatska.

  


Comments

Popular posts from this blog

Antička pozorišta

Stari železnički most

Navigaciona oprema