Kleobis i Biton - naravoučenije grčkog mita

    U Argosu, jednom od grčkih polisa na Peloponezu, živela su dva brata - Kleobis i Biton. Bili su omiljeni među sugrađanima zbog svoje dobrote i blagosti, ali i zbog svoje izuzetne snage i atletske građe. Braću je krasila i plemenita bratska ljubav. Njihova majka je bila jedna od sveštenica u Herinom hramu koji se nalazio visoko u brdima iznad Argosa. 
    Jednoga dana, kada je majka trebalo da ode do hrama radi redovnih svešteničkih obaveza, u gradu nije bilo slobodnih volovskih zaprega kojima bi se majka odvezla do hrama. Brižni sinovi, da bi pomogli voljenoj majci, upregli su se u teška volovska kola i izvukli je dugim strmim putem do hrama u brdima.
    Stigavši u hram, zahvalna majka, ganuta ljubavlju i požrtvovanošću svojih sinova, zamolila je boginju Heru da njene sinove daruje najvećim darom koji se može pokloniti smrtnicima. Hera, i sama zadivljena plemenitim gestom Kleobisa i Bitona, rado je prihvatila majčinu molbu. Smestila je braću na jednu od klupa stoe u njenom hramu i otišla za svojim dnevnim božanskim aktivnostima. Umornoj braći, u miru i tišini svetilišta, pao je dremež na oči i ubrzo su utonuli u san.
    Sutradan ujutro, dok se život u hramu budio, sveštenici su zatekli usnulu braću na istoj klupi na kojoj su ječe i zaspali. Želeli su da ih probude, ali su dodirnuvši im tela, shvatili da su oni - mrtvi. 
    Naravoučenije mita: Najveći dar za jednog smrtnika je da umre u snu, bez muke i patnje.
    Na svetoj stazi koja vodi do Apolonovog hrama u Delfima, a na kojoj se nalaze zavetni darovi Apolonu iz svih krajeva stare Grčke, kraljevi Argosa su postavili svoj dar - statue Kleobisa i Bitona. Danas, statue se nalaze u muzeju Delf, i i na mojoj plovidbi Korintskim kanalom imao sam neobično zadovoljstvo da stanem ispred ove dvojice antičkih junaka. Dobra prilika za smrtinika da se zamisli nad poukama ove priče.


Comments

Popular posts from this blog

Antička pozorišta

Stari železnički most

Navigaciona oprema