Provijans

Brodski provijans
Šta treba da sadrži brodski provijans i koliko treba da bude obiman da bi se bezbrižno  plovilo? U lepoj zaštićenoj uvali ponekad se može ostati i nekoliko dana. Trenutak isplovljavanja iz nje nije samo pitanje želje za novim i interesantnim mestima već i mogućnosti koje more pruža za bezbednu plovidbu. Ostati bez hleba, vode i drugih potrebnih artikala i biti primoran nekoliko dana čekati na povolljnu prognozu može u mnogome pokvariti lepotu nautičkog turizma.

Uvek je dobro kada je na brodu i „mali od kužine“ koji brine o tim stvarima, a pogotovu ako je vičan planiranju i pripremanju ukusnih obroka. Prvi put sam se sa brodskim provijansom i kulinarstvom suočio u punom značenju 2016. godine kada je trebalo da provedem blizu dva meseca sâm na brodu. Kao i sve ostalo i to je trebalo isplanirati. U boravku na moru spontanost je dozvoljena u samo malom broju specifičnih okolnosti. Moj plan ishrane i snabdevanja nalazi se u malom Excel dokumentu koji sledi.



Prvo što je u njemu značajno je da su u drugoj koloni („Vrsta robe“) pobrojane sve namirnice i roba koje su neophodne za boravak na brodu kakav je KaaII. Svaka od njih je svrstana u neku kategoriju („Kateg.“) i za svaku je u koloni „Rok trajanja“ naznačeno vreme u kome namirnica može biti upotrebljiva (1 god, 1 sedmica, 2 sedmice i trajno). Naravno, spisak namirnica i robe kao i rok trajanja zavise od preferencija posade, uslova skladištenja i dostupnosti na lokalnim pijacama i supermarketima Grčke.

Sledeći sadržaj ovog plana čini tipski nedeljni jelovnik sa potrebnom količinom artikala, a nalazi se u desnim kolonama tabele. Njegova svrha je da se dođe do orijentacionih količina za jednu sedmicu koje su prikazane u poslednjoj koloni „Kol/sed“. Na osnovu tog podatka i roka trajanja dobija se potrebna količina za vreme roka trajanja (kolona „Potrošnja/osobi“). Podaci se odnose na jednu osobu (te godine sam plovio sam, ali je jednostavno doći do potrebne količine za višečlanu brodsku posadu prostim množenjem ovih vrednosti). 
Upotreba plan je veoma jednostavna i sastoji se u sedmičnom ažuriranju podataka o stanju roba na brodu (unosi se u kolonu „Nalazi se na brodu“) na osnovu čega se automatski dobija potrebna količina za narednu kupovinu (kolona „Treba kupiti“). Informacija o potrebnim robama za celu sezonu (broj nedelja se unosi u polje „Planirani broj sedmica“) dobija se u koloni „Za sezonu/osobi“.

Ovakav plan mi je u mnogome omogućio da bezbrižno provedem letovanje i da uštedim vreme za druge, prijatnije aktivnosti.

No za samostalno boravljenje na brodu to je samo deo posla. Za mene, u početku, mnog je bilo teže savladavanje kulinarskih veština. Ali i to se brzo savlada, pogotovo ako se primenjuju jednostavni i brzi recepti od kojih se neki nalaze na ovom blogu.
Za kraj ovog pisanja evo i mog prvog samostalno pripremljenog ručka.

Comments

Popular posts from this blog

Antička pozorišta

Stari železnički most

Navigaciona oprema