Navigaciona oprema

Navigaciona oprema na KaaII

U dugim satima koji su prethodili izgradnji i opremanju KaaII, jedno od pitanja koje se nametalo je i to za koji način navigacije se opredeliti. Iz razloga sigurnosti odlučio sam se da pored GPS navigacije bude zastupljena i klasična oprema za obalsku navigaciju (teretristička navigacija). Oprema za astronomsku navigaciju svakako nije primerena ovom tipu broda i ovoj vrsti plovidbe. Moram priznati da se svo vreme plovidbe obalskom navigacijom nisam služio iz jednostavnog razloga pošto je ona nešto zametnija u planiranju i vođenju o odnosu na GPS navigaciju. Današnja računarska oprema i GPS satelitski sistem čine navigaciju vema efikasnom i efektivnom. Međutim, elektronski sistemi mogu ponekad i da otkažu pa je obalska navigacija uvek dobro došla kao sigurnosna alternativa.
Opremu za obalsku navigacju čine kompas „Plastimo-Offshore 135“ koji sam, na samom početku ploveći po Savi i Dunavu, detaljno kalibrisao. Iako ga do sada nisam koristio u plovidbi, uz njega kao neizbežni deo idu i navigacioni šestar, lenjiri, uglomer, ručni kompas i svakako – nautičke karte. Nautičke karte su posebna tema. 
Za GPS navigaciju koristim prijemnik „Garmin GPS 72“ koji je povezan sa mini laptopom „Asus  Eee PC Seashell“. Lap top je 10-to inčni što je više nego dovoljno za komforno korišćenje. Uz ovu opremu koristim i navigacioni softver OpenCPN koji je dostupan ovde.  Veoma je jednostavan za korišćenje, pouzdan i sa dobrom podrškom mnogo „Add-in“-a. Radi na svim operativnim sistemima i nije zahtevan u pogledu hardvera. Besplatan je. Za svu sreću, na Internetu postoje i velike mogućnosti nabavke elektronskih nautičkih karata. Dovoljno je na internet pretraživaču ukucati „nautičke karte“ ili „nautical charts“ i odvojiti nešto vremena da se pronađe odgovarajuća ponuda. Mnoge od njih su besplatne. Na posebnom blogu biće više detalja o ovoj temi nautičkih karata.

Comments

Popular posts from this blog

Antička pozorišta

Stari železnički most